Volg Irma op Insta
Irma Dee
HOME | PROJECT | MUZIEK | SHOP | BOEK IRMA
Volg Irma op Insta

PROJECT
Nieuw project: 'De Vlieger en de Vanger'

Irma is een tijdje geleden begonnen met een nieuw project en daarvan zijn inmiddels liedjes geschreven en de eerste single 'Als ik Val' is uitgebracht. Later zal het complete album verschijnen. Het project heet 'De Vlieger en de Vanger' en is mede geďnspireerd door de fascinatie die Henri Nouwen had met de trapeze-act van The Flying Rodleighs. Hij beschreef de relatie tussen trapeze artiesten met ieder hun eigen rol: de vlieger (degene die de trapeze los moet laten) en de vanger (degene die de ander vangt). Henri trok de lijn door naar de relatie tussen mens en God; een relatie waarin echt vertrouwen nodig is om onze eigen zekerheden los te laten.

In tegenstelling tot het vorige project 'Verloren en Gevonden', dat was gebaseerd op Nouwens boek 'Eindelijk Thuis', is door Nouwen over dit onderwerp nooit een boek geschreven. Hij heeft het slechts eens zijdelings aangehaald. Wel vertelden mensen die dicht bij hem stonden dat hij hierover heel veel aantekeningen had gemaakt en heel graag dit boek had willen schrijven. Dat inspireerde Irma nog meer om juist verder te gaan met dit project.

Later volgt hier veel meer info over de achtergronden van het project.


Project Prodigal Daughter tot nu toe

Op de homepage heb je al veel info kunnen lezen over dit project. Irma is ongeveer 2,5 jaar geleden begonnen met het schrijven van de liedjes voor het album 'Prodigal Daughter' en dus ook het nieuwe Nederlandstalige album 'Verloren en Gevonden'. Hieronder een verdere toelichting op het project en daaronder de foto's die per liedje daarbij horen.

Sinds Irma een aflevering van de Soundmixshow won is ze bezig met zingen. In veel diverse bezettingen, o.a. in coverbands en voor theaterburo's. Later begon ze steeds meer haar eigen muziek te maken, wat resulteerde in haar debuutalbum 'Find Me'. Daarna bracht ze nog verschillende singles uit en haar EP 'Memories From An Expedition To The Soul'. Ze trad op bij veel verschillende podia in binnen- en buitenland. Door een ingrijpende gebeurtenis, Irma's zwager werd vermoord toen hij samen met Irma's zus en hun kinderen ontwikkelingswerk deden in Kenya, kwam het leven en in elk geval de muzikale ontwikkelingen even helemaal stil te staan. Onder andere door deze gebeurtenissen begon Irma zich ook af te vragen of zij dit nog wel wilde, het continu presteren en de jacht naar succes.

Enkele jaren deed Irma vervolgens weinig tot niets op muzikaal vlak. Op enig moment kwam zij in aanraking met het boek 'Eindelijk Thuis' van Henri Nouwen. Zij las dat (inmiddels een aantal keren) en het greep haar erg aan. Ze herkende zich erg in de schrijver zelf en de manier waarop hij zijn worsteling beschrijft. Maar ook de toegankelijke manier van schrijven en de diepe inhoud hiervan sprak Irma erg aan. Zij noemt het boek "een kus op mijn ziel". In het boek 'Eindelijk Thuis' beschrijft Henri Nouwen zijn gedachten bij het schilderij van Rembrandt 'De terugkeer van de verloren zoon', dat Rembrandt maakte op basis van de gelijkenis in Lukas 15 in de Bijbel. Het gegeven dat je geliefd bent wie je ook bent, hoe je ook bent en wat je achtergrond ook is staat hierin centraal. Maar ook dat we doordat we zelf geliefd zijn dit weer aan anderen om ons heen mogen doorgeven. Dat heeft Irma ook erg geraakt en aangesproken.

Het idee ontstond om liedjes te gaan maken, waarbij dit boek en het achterliggende verhaal als uitgangspunt werden genomen. Aan de hand van de verschillende stappen in het verhaal (het weggaan, weg zijn, de aarzelende terugtocht, de oudste broer, de vader, etc.) heeft Irma nummers gemaakt bij elk thema. De nummers zijn ook gebaseerd op haar persoonlijke verhaal, maar spreken veel meer mensen aan door de universele en tijdloze thema's. De bedoeling is ook dat net als het boek, en in combinatie met het boek de liedjes mensen kunnen ondersteunen op hun reis door het leven.

Toen de liedjes bijna klaar waren, is er contact gelegd met Laurent Nouwen (de broer van Henri Nouwen). Hij is voorzitter van de Henri Nouwen Stichting. Hij was blij dat iemand van een nieuwe generatie doorgaat met het gedachtegoed van zijn broer, en dat weer op eigen wijze vertaald naar nu. Via Laurent Nouwen is er contact gekomen met de uitgeverij van het boek, de Belgische uitgeverij Lannoo. Ook zij waren enthousiast over het project, dat heeft geresulteerd in een bundeling van boek en album in een hernieuwde luxe uitgave van 'Eindelijk Thuis'. Het geheel is gepresenteerd in een atelier (Atelier Linette) in het midden van het land, en later dus vertaald in het Nederlands door Wim Rebergen.


Vervolg van het project

Het project tot nu toe is al erg mooi geworden vinden we zelf. De uiteindelijke bedoeling was niet alleen een album en later de koppeling met het boek, maar ook om met een programma hier omheen te gaan optreden in het land. Inmiddels hebben we een heel mooi programma daarvoor opgesteld, waaraan al heel veel mensen hebben meegewerkt. Bram Rebergen (En Toch Producties) heeft met Irma het grootste deel van de programma opzet voor zijn rekening genomen. In het programma worden de liedjes natuurlijk gespeeld door Irma en haar band. Verder werken dansers mee ter ondersteuning van het geheel, en bijvoorbeeld een verteller. Irma's zus Lora zal ook een rol hebben in dit programma. We werken veel met ondersteunende beelden.

Vanaf het uitbrengen van het Engelstalige album hebben we op heel veel plekken in het land deze theatrale concerten mogen uitvoeren. De vele enthousiaste reacties bemoedigden ons om ook het album en het hele project in het Nederlands te vertalen. En daar weer nieuwe concerten mee te doen. De aftrap van de Nederlandse versie van ons programma was in 2019 in de Basiliek in Veenendaal, en we hopen op nog veel meer plaatsen in het land mensen hiermee te kunnen raken en bemoedigen. Naast de concerten die we zelf geven, is het programma natuurlijk ook uitermate geschikt om te boeken voor kerken/conferenties en andere locaties/instellingen. Neem gerust contact met ons op!

In het filmpje hieronder zie je een impressie van het programma zoals we dat uitvoeren. Dat is nog in het Engels, maar we doen het nu dus in het Nederlands. Uiteraard zijn er ook "kleinere" versies van dit programma mogelijk, bijvoorbeeld met een kleinere akoestische bezetting van de band, of een samenstelling waarbij er in een dienst met dit thema een aantal liedjes gezongen wordt door Irma. Op de pagina BOEK IRMA vind je allerlei opties om Irma (met of zonder band) te boeken in jouw kerk, gemeente, locatie of voor jouw feest of andere gelegenheid.
Foto's Prodigal Daughter

Hieronder zie je een overzicht van de foto's die er zijn gemaakt per nummer van het nieuwe album. Daarin verwerkt zijn quotes uit het boek 'Eindelijk Thuis' die voor Irma de kern vormden van het liedje dat ze over dat thema gemaakt heeft.

De foto's zijn allemaal gemaakt door Ted Walker, met uitzondering van de foto met Irma's moeder bij 'This Old Song', die is gemaakt door Pieter Postma. Design en bewerking zijn gedaan door Jos Leene.
Programma zelf organiseren / boeken

Bij de concerten werken we zo dat we zelf een aantal van deze concerten willen organiseren, maar ook graag samenwerken met locaties/gemeenten die dit programma ook graag bij hen uitgevoerd willen zien. Omdat we zo ook de organisatie en promotie wat kunnen verdelen, zouden we het erg op prijs stellen als locaties die dit mooi vinden om te doen, ook contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken!

Los van het hele programma zijn er natuurlijk ook mogelijkheden dat Irma met haar band, of in een kleinere akoestische bezetting komt zingen op een gelegenheid die u zelf organiseert, of bijvoorbeeld in een kerk/themadienst.

We informeren u graag over de mogelijkheden.

Videoclip single
BESTEL BOEK + ALBUM
Om te downloaden via iTunes, klik je hieronder op het iTunes-logo.


Om het boek + album of het album los te bestellen of op een andere manier te downloaden, klik je hieronder op de winkelwagen.


NIEUWSBRIEF
Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief!

CONTACT
Heb je een vraag of opmerking? Of lijkt het je mooi om het programma rondom dit project te boeken voor jouw theater/locatie/kerk? Neem dan contact met ons op via:

management@irmadee.com


OVER IRMA DEE
Irma Dee (1982) is een Nederlandse zangeres. Sinds 1999 schrijft en arrangeert zij muziek waarin pop, rock en andere invloeden elkaar vinden. Ze trad op in binnen- en buitenland. Haar debuutalbum was 'Find Me', en later bracht zij diverse eigen singles uit en de EP 'Memories From An Expedition To The Soul'. Daarin spelen wezenlijke vragen over het leven en de dood een belangrijke rol.

Prodigal Daughter is haar nieuwste album.


OVER HENRI NOUWEN
Henri Nouwen (1932-1996) was priester en professor aan verschillende theologische instituten en universiteiten in de Verenigde Staten. In 1986 verliet hij Harvard en ging hij wonen in de Arkgemeenschap Daybreak in Toronto (Canada), samen met geestelijk gehandicapten. Henri Nouwen behoort tot de meest gelezen auteurs uit de tweede helft van de 20ste eeuw op het vlak van christelijke spiritualiteit. Van zijn boeken werden meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht.


OVER EINDELIJK THUIS
Vanuit zijn eigen ervaringen schetst Henri Nouwen in Eindelijk Thuis de gevoelens van de vader, de oudere zoon en de jongste zoon. Hij nodigt ons uit Rembrandts meesterwerk op een nieuwe en directe manier te zien en te begrijpen. Duizenden mensen werden de voorbije jaren beroerd door dit boek dat in Nederland werd bekroond als ‘mooiste spirituele boek’.
Het nieuwe album Prodigal Daughter, nu gebundeld bij dit boek, introduceert de tijdloze boodschap aan een nieuwe generatie.


All rights reserved - IrmaDee.com